11 Tips Penting Sebelum Bersalin

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua~ 😀 Hopefully all of you are doing fine. Hari ni sy nak berkongsi tips kepada mereka2 yang bakal bergelar ibu dan bapa, especially yg kali pertama nak menimang cahaya mata tu. Sy menulis ni berdasarkan pengalaman sy, kire mcm lesson learnt la, ape yg sy rase patut di ambil berat menjelang hari “expected delivery date”.
1) Join antenatal class. Dekat kelas ni die ajar tanda2 awal nak bersalin, jenis bersalin, ape yg menyebabkan kite kne bersalin secara cesarean, ape option pain management yang ada; epidural ke, gas ke or natural birth ke. Pastu die ajar teknik2 pernafasan, mcmane nak bertenang semasa menahan cotraction pain dan sebagainya. Jadi sedikit sebanyak kita tahu what to expect during delivery.
2) Bawak borg admission to hospital. Mase sy antenatal checkup kat Hospital Pakar An-Nur Bangi tu sy diberi satu borg kaler kuning…kene bawak borg nie setiap kali check-up and pada hari last sy checkup tu sy tertinggal borg nie d rumah! aaa…takut kne marah ngn doktor…beriya ckp ngn misi tu, “cik sy tertinggal borg kuning la…sy nak balik sumah jap amik”. “Rumah puan kat mane?”. “Cheras”. “Ala x payah la puan…puan ckp aje dekat doctor puan tertinggal borg tu”. “Ala xpe ke T-T”. “Takpe…”. Pastu masuk2 jumpe doctor Fatimah Mustafah, “syahidatul, dah bukak 4 cm ni…i will admit you to hospital right away…borg kuning ade bawak tak?”.”borg kuning?” – buat mate kelip2 skep konon2 blur la tu… hihi seb baik x kene marah ngn doktor 😛

3) Sediakan kelengkapan untuk ke hospital. Dah sediakan tu jgn letak dlm bilik je, letak dlm kete standby…sbb mase sy bersalin dulu sy x expect pun doktor Fatimah Mustafah nak tahan sy kat wad terus, and sy tidak bawak beg ini~ adu kalo Dr. Fatimah tau ade yg kne fire ni…

4) Bawak pendinging diri – mase tu 29 Ramadhan…jiwa mase tu konon2 nak raya la kan…sekali kne admit hospital terus…nasib baik sy ade bawak satu buku ni…nama anak2 dalam islam dan dlm buku ni ade surah2 pilihan untuk ibu mengandung. Surah Maryam la peneman sy lepas doktor suh masuk wad tu sy bace surah nie berulang kali. Sy sgt nerves!

5) Kemas rumah – pastikan sumer baju yg berlonggok2 tu dah basuh…dan lipat! xmo perok dlm almari k :). tukar cadar baru…langsir baru. lap sumer habuk2 yg ade kt tingkap, kat almari, bawah katil, kipas. Sy konon2 29 Ramadhan (hari jumaat) tu sy amik annual leave…plan nak kemas rumah lepas balik dari checkup…alih2 kne tahan wad terus da…da la nerves nak bersalin kan lepas tu dok pikiaq pulak rumah aku ni x kemaih lagi ni…Allahu akbar…lesson learnt – sile rajin2 kemas rumah k! heheh

6) Basuh baju baby – hak ni mmg lega seb baik dah basuh baju tu siap2 kan….haha…part nie je la yg lulus nmpknye untuk ujian cipta rasa…eh salah…untuk cabaran menerima cahaya mata
7) Basuh kelengkapan breastpump – ini balik dari hospital tu la baru hugah hagih nak basuh…tu sy la tu…hehe…kalo boleh prektis siap2 cemane nak gune breastpump tu…sy x prektis pun sblm2 tu maka lagi la terkulat2…time tu la nak cari member2 yg gne the same brand with me, nk blajar cara guna breastpump tu…

8) Jgn lupe beli kelengkapan baby selengkapnya – sy x beli besen mandi baby…blur2 pagi raya tu baru husband gi beli…seb baik la giant tu bukak kan?

9) Plan cemana nak breastfeed baby dlm keadaan yg selesa – yg nie ikut cita rasa masing2…u all nak beli kerusi malas ke…sofa ke…yg pentingnye ianya selesa untuk anda menyusu bayi anda. Sy dulu kerusi ade…mcm kerusi rotan…so husband sy beli kusyen…nak lapik kerusi tu kasi lembut skep…mmg mase mule2 nie kne byk bantal…sendal sane sendal sini sbb nanti senang lenguh mase nyusu baby especially di malam hari tu…
10) Beli kelengkapan berpantang selengkapnye…termasukla barut…decide nak pakai barut ke….bengkung ke…yg traditional ke moden ke, pikir nak tungku guna batu ke…tungku moden tu ke…nak beli set bersalin jenama apa…tu sumer kene survey awal2 dan siapkan awal2
11) Nak makan supplemen ape mase pantang? – ha yg ni sy ok sbb awal2 lagi dah survey
SET BERPANTANG SHAKLEE

Vitalea Iron Formula: penting untuk pembentukan sel darah merah. Mase bersalin kita byk kehilangan darah jadi iron adelah penting utk menambah sel2 darah merah dalam badan.

B-complex: untuk mengembalikan tenaga selepas besalin, sy ambil B-complex. ia mengandungi kesemua vitamin B dari B1 sampai B12, ade thiamin, riboflavin, niacin, biotin, asid folic, pantothenic acid, pyridoxal phosphate and cobalamin. Vitamin B Complex penting untuk proses metabolisme makanan dalam badan bagi menghasilkan tenaga dan mengurangkan stress dalam badan.
Vitamin C: untuk menguatkan sistem imunisasi badan yang lemah selepas proses bersalin. Ia juga bersifat antioksidan yg menguatkan sel2 badan. Yang bestnye vitamin C membantu pembentukan kolagen dalam badan, jadi baik untuk mengembalikan keanjalan kulit serta memelihara kesihatan kuku dan rambut.

Zink – baik untuk proses pemulihan luka, especially bagi mereka yg melahirkan secara cesarean. Ia juga baik untuk mengurangkan rambut gugur  

Selain dari itu sy juga mengambil:

ESP: kaya dengan protein utk membina dan memperbaiki tisu badan yang rosak dan membina otot. Ia pilihan yang bijak kerana semasa berpantang tak semua makan kite boleh mkn. So with the limited choice of food, ESP mampu untuk membekalkan protein harian yg diperlukan oleh badan. Selain itu ia turut membantu bagi mereka yg ingin menurunkan berat badan kerana indeks glisemik yg rendah mampu membekalkan tenaga pada masa yg lama dan sumber protein tumbuhan yang rendah lemak serta tiada kolestrol.

Alfalfa: Terkenal sebagai milk booster. Tp bukan shj utk milk booster tau. Alfalfa baik untuk mengekalkan sistem penghadaman yg sihat. Alfalfa boleh merawat sembelit, pedih ulu hati, dan kanser usus. Ia juga berupaya menyingkirkan toksin dari dalam badan dgn berkesan dan hasilnya, badan akan bertambah sihat, berat badan makin kurang, kulit makin cantik dan badan anda akan bertambah selesa dan bertenaga.

Berminat untuk mencuba set berpantang istimewa dari Shaklee ni? Klik di sini ya 🙂

Ok itulah sedikit sebanyak tips yang dapat sy kongsikan berdasarkan pengalaman sy waktu nak melahirkan Dhia. Mungkin ada byk lagi tips yg anda rasekan penting? Feel free to comment ok!
Live Life Healthy my dear friends :D!

Reply

CommentLuv badge