Jerawat! ape nak buat ni????

Assalamualaikum warahmatullah dan salam sejahtera semua. Apa khabar anda semua hari ni? Hopefully semuanya baik2 sahaja. Dah lama rasanya tak share tips kesihatan kan? So hari ni sy ingt nak share pasal kulit, memandangkan sy baru je pos set basic untuk kulit kepada junior sy semasa di UTP dulu. Die kata masalah yang dihadapinya adalah jerawat, blackhead dan white head. So hari ni jom kita kenal pasti vitamin apakah yang membantu mengatasi masalah ini. 

Seseorang itu dikenalpasti mengalami keradangan kulit apabila muka mengalami masalah jerawat, bintik hitam dan “whiteheads”. Jerawat merupakan perkara yang biasa dialami oleh semua orang terutamanya remaja dan golongan muda. Banyak pilihan rawatan boleh mencegah atau mengurangkan jerawat dan kecacatan, termasuk dengan menambah vitamin tertentu dalam diet harian. Phyllis Balch, seorang perunding pemakanan, di dalam buku “Preskripsi Pemakanan untuk penyembuhan,” menyediakan cadangan vitamin yang berkesan untuk mengatasi masalah jerawat bagi golongan dewasa.

Vitamin A

Vitamin A berfungsi untuk menguatkan dan memelihara tisu kulit untuk menjadikannya kurang terdedah kepada jerawat. Suplemen Vitamin A yang paling berkesan adalah yang digabungkan dengan karotenoid kompleks seperti beta kerotena; antioksidan yang sangat bermanfaat untuk rawatan semua gangguan radang kulit. Oleh itu Balch mencadangkan pengambilan suplemen vitamin A yang mengandungi beta kerotena. 

Vitamin B Kompleks

Vitamin B membantu untuk menyingkirkan toksin dari hati. Ini penting kerana hati yang sihat memainkan peranan dalam penjagaan kulit yang sihat. Vitamin B juga penting dalam metabolisme karbohidrat dimana jika karbohidrat tidak diproses dengan betul, ia akan menyebabkan kandungan gula dalam darah tinggi dan boleh menjadi punca jerawat. Disamping itu B3 dipercayai mampu untuk memperbaiki aliran darah ke permukaan kulit, dan menggalakkan penyembuhan luka. Manakala B6 pula membantu dalam proses metabolisme hormon steroid; mengawal jerawat semasa datang bulan 🙂 

Vitamin C

Vitamin C penting untuk meningkatkan sistem imun dan mengurangkan keradangan. Ia juga diperlukan untuk pembaikan kulit dan pembentukan kolagen. Balch menyarankan pengambilan supplemen vitamin C dengan bioflavonoids yang membantu penyerapan vitamin C dengan lebih baik.

Vitamin D

Terdapat penyelidikan yang terhad mengenai manfaat vitamin D dan rawatan jerawat. Balch meneangkan bahawa penambahan vitamin D setiap hari boleh membantu jerawat jelas dengan mengurangkan keradangan dan menggalakkan penyembuhan dan pembaikan tisu kulit.

Vitamin E

Vitamin E adalah antioksidan yang berkuasa untuk meningkatkan penyembuhan dan pembaikan tisu. Balch mencadangkan supaya mencari vitamin E dalam bentuk d-alfa-tokoferol untuk hasil yang terbaik. 

                                                                                    

Shaklee menyarankan pengambilan vitamin berikut bagi membantu mereka yg mengalami masalah jerawat

CarotoMax

Terdiri daripada Enam Karotenoid Terbaik

CAROTOMAX merupakan campuran luarbiasa yang menggabungkan alfa-karotena, astaxanthin, beta-karotena, lutein, likopena dan zeaxanthin yang memberikan faedah karotenoid yang lengkap. 

CAROTOMAX menawarkan karotenoid semulajadi yang berasal daripada buah-buahan pokok kelapa sawit dan alga dunaliellasalina untuk:

•    Memelihara kesihatan yang baik. *
•    Membantu mengekalkan tumbesaran, penglihatan dan pertumbuhan tisu. *
•    Membantu dalam memelihara kesihatan kulit dan selaput lendir. *

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 

B-Complex

Vitamin B Penting untuk Kesihatan yang baik

Adakah anda mendapat vitamin B yang mencukupi? Tekanan harian, tabiat pemakanan yang tidak sihat dan sesetengah bahan ubatan boleh meningkatkan risiko kekurangan bekalan vitamin B anda. Justeru itu, vitamin B merupakan keperluan asas dalam diet sihat kita.

B yang Lengkap dan Seimbang

B Complex Shaklee menawarkan vitamin B yang lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik.
•    B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga.*
•    Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh.

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 

Sustained Release Vita-C 500 mg


Sumber Vitamin C Semulajadi yang Disalurkan Jam demi Jam

Tubuh kita sering kehilangan vitamin C semasa melakukan aktiviti harian.  Vita C dengan pelepasan berperingkat dapat membantu dalam menyalurkan vitamin C berterusan. Vita-C 500mg yang semulajadi ini membantu menyediakan vitamin C yang diperlukan tubuh.  Ia juga membantu dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh badan.*

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 

Vita-E Complex®

Vita-E complex mengandungi vitamin E (d-alfa tokoferol) asli dari minyak sayuran. Ia juga mengandungi selenium yang melengkapi fungsi vitamin E. 

Setiap kapsul gel lembut memberikan:
•    400IU vitamin E semulajadi dan 10mcg selenium.
•    Membantu dalam memelihara kesihatan baik.

Tanpa perasa, pewarna dan pemanis tiruan.

ESP – Soy Protein Isolate Powder

Protein Bukan-GMO yang Lengkap dengan semua Asid Amino Perlu.

Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik.  ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi  dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting.  Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP adalah  rendah  lemak dan  bebas laktosa dan kolesterol.

Shaklee ESP:
•    Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
•    Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
•    Mengandungi lima  vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones.  Kajian menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.*
•    Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.

                                                                                    

Selain daripada pengambilan suplemen, kita juga perlu untuk menjaga beberapa perkara lain seperti:
1) minum air yang banyak
2) elakkan dari terdedah kepada sinaran UV
3) jauhi dari pencemaran seperti asap kenderaan yang boleh membuatkan pori tersumbat
4) gunakan skin care dari bahan2 semulajadi dan tidak mengandungi bahan kimia yang merbahaya untuk kulit
5) jauhkan dari gejala merokok kerana merokok boleh menghalang penyerapan vitamin c dan menyebabkan kolagen termusnah
6) bersenam untuk menggalakkan kulit kite mengeluarkan peluh dan bernafas dgn lebih lancar

Baiklah semua…itu sahaja buat kali ini…Bagi yang ingin berkongsi tips untuk mengatasi masalah jerawat atau masalah kulit yang lain, jangan segan-segan untuk tinggalkan komen anda ye 🙂 Live Life Healthy!

Syahida Ismail [Syida]  
Shaklee Independent Distributor [ID No : 891103]
019-6233691| 0390829640| syazidah@gmail.com
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Reply

CommentLuv badge