My ancient history with supplement…and now?

Amboi ancient tu….mcm history dari zaman 10,000 BC pulak ek?

Assalamualaikum and salam sejahtera everyone…feeling good? Alhamdulillah…hopefully semua org yg tgh bace post nie berada dlm keadaan yg sihat sejahtera hendaknye…kalau ade yg tak berapa nak sihat tu cepat2 cari penawarnye ye…sebagaimana sabda Rasulullah saw, “setiap penyakit itu ada penawarnya melainkan mati”

To tell a story about me and supplement…seharusnye sy ni mmg jenis yg tak berkira bila bab2 makan ni termasuklah makan ubat/supplemen heheh…senang je nak suruh makan ubat ke….mkn supplemen ke…minum madu ke….mesti best kan umi sy…ape aje die sua sy nganga je…bagus anak umi 🙂 umi sy mmg dealer mcm2 produk dan sy pun start mkn supplemen sejak sy kecik lagi…segala mcm supplemen sy dah mkn… spirulina, omega, coscinium, ubat homeopati…

Cumanye bile dah berjauhan dgn famili dan dah masuk uni sy kurg sket kot mkn sebab ape? tak di ketahui…hihihi…padahal kat Perak je kot kan…3 jam dah boleh smpi rumah kalo amik bas Seri Maju kat stesen bas sebelah Halida tu…maybe bz sgt study kot? hem~ uish bz bz

Then bila sy dah start keje..ha time tu la dah dekat balik ngn umi kan…so continue balik makan…

Sy ingat lagi masuk keje tahun 2009, time ni jugak la FB start glamer kan…actually maybe awal lagi dah glamer tp sy je la yg baru join huhu…i think this is when yg sy nampak ade a few people yg bercakap tentang SHAKLEE…mase tu belum tergerak hati lagi nak try Shaklee so i just take that as an info to me…

So next bile sy dah kawin dan di sahkan pregnant mase tu jugak la ternampak set mengandung shaklee. of course la for pregnant lady kan…ape lagi sy pun start la berkira kira nak try Shaklee…bace2 sket ape yg ade dlm set tu~ ooo ade multivitamin Vitalea Iron Formula, B Complex, Vitamin C, Omega guard dan Ostematrix…yg paling sy suke tu vitamin c tu la…sbb mase mule2 pregnant tu sy ade la beberapa kali demam…tiap kali gi klinik mesti org kat kaunter tu mcm konpius ubat yg die bg sy tu blh tak dimakan oleh perempuan mengandung…so end up sy x makan pun ubat tu…tu yg saye nekad ok! nak mkn vitamin c ni, xmo demam, xmo selsema, xmo mkn ubat mase pregnant! Alhamdulillah sy mase pregnant x demam n x selsema…then bile nak dekat2 bersalin tu sy beli pulak set berpantang Shaklee…nak continue mkn Shaklee sbb die best~

Ok bile dah bersalin sy tambah mkn zink, alfalfa dan ESP. Zink ni sy mmg ske mkn sbb die utk penyembuhan luka kan…sy lepas bersalin tu mmg tak dapat nak gmbrkan lah perasaan…mcm ni rupanya umi aku melahirkan aku…insaf sekejap…sob2…so bile mkn zink nie sy doa byk2… Ya Allah cepatlah sembuh luka ni…then alfalfa…ha~ ini mmg glamer dikalangn ibu2 menyusu…sy sbnrnye xde perasaan mase mkn alfalfa ni sbb mase tu xkenal lagi alfalfa ni kan…tak kenal maka x cinta….tp skrg dah jatuh cinta ngn alfalfa hihihi…ESP…ha~ ini yg paling x miss kut…sy mkn ESP everytime breakfast…sy suke sebab rase die cam creamy2 bile campur dgn milo…pergh best~ x caya ce terai (try) even mase sy shake ESP ngn milo kat opis pun ade sorg senior merangkap pangkat ayah la dlm opis tu kate “wa~ sedap r…mcm nestum”…ESP ni sy tak tau pulak byk khasiat die…sy dok pikir utk bykkn susu dan memekatkan susu aje since protein ni mmg nutrien yg sgt2 diperlukan oleh ibu menyusu selain kalsium…sampai lah hari antenatal check up sy…eh? post natal la…sorry2…gynea yg sy sygi Doktor Fatimah Bt Mustafah ckp “i jeles la dgn u ni…lepas bersalin badan tak naik mane…maintain aje….ade a few my patient tu i tgk bulat je muka…oh Syahidatul…u have lose 13 kilos ye from your pregnancy weight…thats good…please maintain your weight…for your height, this is your normal BMI”….sy mase tu mmg sengih2 je la…kembang skep pun ade….o^_^o xde sbb doc Fatimah ni gaya bahasa dan perckpan die mmg best…kalo die consult kite pun best…tu yg patient syg tu…skali bile mendalami ESP ni…oooo boleh kasi kurus la sbb die membekalkan tenaga dan mengenyangkan…sesuai utk yg nak turunkan berat badan 😉

Ok now bile dah 2 minggu start keje…mmg bz…nak catchup dgn semua info2 dan update diri dgr status project….nak siapkan report lagi….masuk2 keje kne wat PPA lg…aduh smpi x sempat nk breakfast…lunch pun lmbt…di sebabkan itu, jadi sy pun siap2 la bawa 1 bekas ESP dan biskut ke ofis takut tak sempat nak pegi mkn… then tak lupe juga vitalea, vitamin c, b complex…sume sy isi dlm bekas ubat yg kecik tu…oh lupe plak lg satu…Alfalfa! hihih…xde alfalfa xleyh tidur…hihi…ekceli sy bwk alfalfa sbb nanti lepas ngepam sy mkn la alfalfa ngn ESP ni…utk menambahkn produktiviti susu ibu…memule sy kerja dulu sy siapkan EBM untuk Dhia 3 oz setiap botol…setiap hari sy bg kat babysitter Dhia 6 botol, sehari Dhia minum 15 oz, yg lagi satu tu spare kalo mommy die x sempat smpi umah before maghrib…as i said bile bz kdg2 6.30 baru balik…xpe lepas ni nak berusaha lagi kuat…nak balik on time! 🙂 latest news from babysitter…Dhia mcm x cukup plak 3 oz…so skrg kne bagi 4 oz setiap kali nyusu…nmpknye mommy Dhia pun ne tambah lagi effort utk express at least 20 oz sehari! insyaAllah, usaha, yakin, doa, tawakkal.

Itu la serba sedikit cerita sy dan shaklee…sor far i feel so good consuming this product since i know that as a working mother i need the extra supplemen that i might not get from my daily diet…and as a breasfeeding mother, lagi la sy memerlukan lebih byk nutrien penting kerana ia bukan sahaja untuk kesihatan sy, tp untuk Dhia Nur Zahra cinta hati sy dan suami juga…moga dgn rahmat Allah mommy akan sentiasa sihat untuk jaga Dhia…

Doakan sy ye! 😀

No Responses - Add Comment

Reply

CommentLuv badge